Προβολές

Οι προβολές ντοκυμαντέρ ή ταινιών της πλατείας κατά ημερομηνία προβολής είναι οι εξής:

  • 29/5/2011: Debtocracy - Χρεοκρατία


Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα ντοκιμαντέρ με παραγωγό το θεατή. Το DEBTOCRACY αναζητά τα αίτια της κρίσης χρέους και προτείνει λύσεις που αποκρύπτονται από την κυβέρνηση και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Το ντοκιμαντέρ θα διανέμεται δωρεάν από τα τέλη Μαρτίου χωρίς δικαιώματα χρήσης και αναμετάδοσης και θα υποτιτλιστεί σε τουλάχιστον τρεις γλώσσες.

Ο Αρης Χατζηστεφάνου και η Κατερίνα Κιτίδη μιλούν με οικονομολόγους, δημοσιογράφους και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο περιγράφοντας τα βήματα που οδήγησαν την Ελλάδα στην παγίδα του χρέους- τη χρεοκρατία. Το DEBTOCRACY παρακολουθεί την πορεία χωρών όπως ο Ισημερινός, που δημιούργησαν Επιτροπές Λογιστικού Ελέγχου αλλά και την αντίστοιχη προσπάθεια που ξεκίνησε στην Ελλάδα.

Στο Debtocracy μιλούν, μεταξύ άλλων, οι ακαδημαϊκοί Ντέιβιντ Χάρβεϊ, Σαμίρ Αμίν, Κώστας Λαπαβίτσας και Ζεράρ Ντιμενίλ, ο φιλόσοφος  Αλέν Μπαντιού, ο επικεφαλής της επιτροπής λογιστικού ελέγχου του Ισημερινού Ούγκο Αρίας, ο πρόεδρος του CADTM Ερίκ Τουσέν, ο Αργεντίνος σκηνοθέτης Φερνάντο Σολάνας, δημοσιογράφοι όπως  o Άβι Λιούις (συγγραφέας/σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ The Take – Η κατάληψη) και ο Ζαν Κατρμέρ (Liberation). Ακόμη προσωπικότητες όπως ο Μανώλης Γλέζος και η αντιπρόεδρος του γερμανικού κόμματος Die Linke Ζάρα Βάγκενκνεχτ.

Τη μουσική επένδυση προσφέρει οι Γιάννης Αγγελάκας, Ερμής Γεωργιάδης και Άρης RSN και επιστημονική επιμέλεια έχει ο δημοσιογράφος και οικονομολόγος Λεωνίδας Βατικιώτης.

Την παραγωγή του DEBTOCRACY ανέλαβε η εταιρεία BitsnBytes. Το μοντάζ υπογράφει ο Άρης Τριανταφύλλου.

Σε αυτή την προσπάθειά ζητήσαμε τη βοήθειά σου. Οι δημιουργοί του DEBTOCRACY εργάστηκαν αφιλοκερδώς. Προκειμένου να αποφύγουμε κάθε είδους εξαρτήσεις απευθυνθήκαμε σε συνδικάτα και εργατικές ενώσεις. Κυρίως όμως απευθυνθήκαμε σε πολίτες που θέλουν να γίνουν συμπαραγωγοί.

Ολόκληρο το ντοκυμαντέρ στο παρακάτω link:

http://www.debtocracy.gr/index.html


  • 26/6/2011: Το δόγμα του Σοκ - The shock doctrine




Το δόγμα του σοκ είναι ένα ντοκιμαντέρ που μας βοηθά να καταλάβουμε το παρόν, καθώς αποτελεί μια από τις πιο ολοκληρωμένες αναλύσεις της συγκαλυμμένης ιστορίας της εποχής μας. Μια συναρπαστική περιγραφή της νέας παγκόσμιας τάξης, που βρίσκεται σε κατάσταση αμόκ... Η ανάλυση του καπιταλισμού της καταστροφής επιχειρείται από την Καναδή συγγραφέα Ναόμι Κλάιν με τέλεια διυλισμένη οργή, που διοχετεύεται μέσα από αδιάσειστα δεδομένα. Σε αυτή την πρωτοποριακή εξιστόρηση των πεπραγμένων της πλέον κυρίαρχης ιδεολογίας της εποχής μας, της οικονομικής επανάστασης των «ελεύθερων αγορών» του Αμερικανού οικονομολόγου Μίλτον Φρίντμαν, η Ναόμι Κλάιν αμφισβητεί το διαδεδομένο μύθο ότι η παγκόσμια νίκη του νεοφιλελεύθερου κινήματος υπήρξε ειρηνική. Καταδεικνύει ότι, από τη Χιλή του 1973 μέχρι το σημερινό Ιράκ, ο Φρίντμαν και οι υποστηρικτές του εκμεταλλεύτηκαν επανειλημμένα τη βία και μια σειρά από τρομακτικά σοκ για να επιβάλουν τις ακραίες πολιτικές τους. Αποκαλύπτει την εντυπωσιακή ομοιότητα ανάμεσα στις ανακριτικές τεχνικές της CIA και στις εκβιαστικές τεχνικές της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, στην προσπάθειά τους να επιβάλουν τον καπιταλισμό της καταστροφής σε ολόκληρο τον κόσμο. Το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ στηρίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Ναόμι Κλάιν και παρουσιάζεται την οθόνη της WebTV του Tvxs, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του πρώην Αμερικανού προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρήγκαν, επί προεδρίας του οποίου πολλές από τις παραπάνω τεχνικές εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά σε ευρεία έκταση.

Ολόκληρο το ντοκυμαντέρ στο παρακάτω link:

http://www.youtube.com/watch?v=Vz-cIZxgZLE


  • 11/7/2011: Capitalism: A Love Story, σκηνοθεσίας Michael Moore 




Από το 2004 όταν και ολοκληρώθηκε το ντοκιμαντέρ Fahrenheit 9/11, για το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη, ο Μάικλ Μουρ είχε στα πλάνα του να κάνει μια ακόμα ταινία και να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε. Το τέλος της προεδρίας του Τζορτζ Μπους, ο πόλεμος σε Ιράκ και Αφγανιστάν, αλλά και η οικονομική κρίση του 2008, είναι κυρίως τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται ο Μουρ σε αυτό το ντοκιμαντέρ. Όπως είχε ανακοινώσει στο παρελθόν, ο Μάικλ Μουρ ξαναγυρνάει στο θέμα με το οποίο ξεκίνησε την καριέρα του δηλαδή στις καταστροφικές συνέπειες που έχουν στις ζωές των πολιτών, ο καπιταλισμός, η επαγγελματική κυριαρχία και τα ανεξέλεγκτα κίνητρα για κέρδος. «Θα είναι η ιδανική ρομαντική ταινία. Τα έχει όλα: πάθος, λαγνεία και 14.000 θέσεις εργασίας που μένουν κενές κάθε μέρα», δήλωσε ο Μουρ και πρόσθεσε: «Πρόκειται για μια απαγορευμένη αγάπη, που δεν μπορείς ούτε το όνομά της να προφέρεις. Αυτό είναι ο καπιταλισμός». Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Αμερικανός σκηνοθέτης έκανε έκκληση στους εργαζόμενους της Γουολ Στριτ να μοιραστούν μαζί του τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους λέγοντας: «Γίνετε ήρωες και βοηθείστε με να ξεσκεπάσω την μεγαλύτερη κομπίνα στην ιστορία της Αμερικής». Αυτό το project είχε ανακοινωθεί ένα χρόνο πριν στις Κάννες και ο Μουρ αστειευόταν λέγοντας ότι ο τίτλος της ταινίας θα είναι «Μια κωμωδία του Μάικλ Μουρ για το τέλος του κόσμου όπως το ξέρουμε». Οι βαρόνοι της οικονομίας και των επενδύσεων αποτελούν τον καινούριο εχθρό του Μουρ. «Αυτή η ταινία δεν πρόκειται να είναι ένα μάθημα οικονομικών αλλά μια ταινία με βαμπίρ. Οι βασικοί χαρακτήρες αντί να ρουφούν το αίμα των θυμάτων τους, ρουφούν τα χρήματά τους, που ποτέ δεν είναι αρκετά», τονίζει ο Μουρ που υποστηρίζει ότι ακόμα και αν κάποιος δεν συμφωνεί απόλυτα με την πολιτική των ταινιών του σίγουρα θα γελάσει παρακολουθώντας τις.

Ολόκληρη η ταινία στο παρακάτω link:

http://www.dailymotion.com/video/xemen5_tvxs-gr-yyyyyyyyyyyy-yyy-yyyyyyy-yy_shortfilms#from=embed


  • 13/7/2011: Η φάρμα των ζώων - Animal Farm

Η φάρμα των ζώων, σκηνοθεσίας John Stephenson, είναι η μεταφορά στην μεγάλη οθόνη του ομότιτλου βιβλίου του George Orwell (ημ. έκδοσης 1945). 

Πρόκειται για μια σάτιρα της Σταλινικής Ρωσίας και συγκεκριμένα περιγράφει την εξέγερση των ζώων μιας φάρμας ενάντια στους ιδιοκτήτες - αφέντες ανθρώπους. 

Τα ζώα της φάρμας, οδηγούμενα από τα γουρούνια Snowball ( Lenin ) και Napoleon ( Stalin ) επιχειρούν να δημιουργήσουν μια ουτοπικη κοινωνία. Παρολαυτά σε σύντομο χρονικό διάστημα ο Napoleon επιθυμώντας την απόλυτη εξουσία, απομακρύνει τον Snowball και εγκαθιδρύει ένα ολοκληρωτικό καθεστώς το ίδιο βάρβαρο και διεφθαρμένο με οποιαδήποτε ανθρώπινη κοινωνία.

Έτσι η φάρμα μετατρέπεται σε ένα κόσμο, όπου όλα τα ζώα είναι ίσα αλλά κάποια είναι πιο ίσα από κάποια άλλα.

(για το παραπάνω κείμενο, πηγή: IMDb)

Ολόκληρη η ταινία στο παρακάτω link:


(πατήστε το cc για υπότιτλους)