Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Ψήφισμα της Ανοιχτής συνέλευσης Πλ. Αγοράς (Χανιά) 28/8/2011

ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δυο μήνες μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με συμμάχους την αξιωματική αντιπολίτευση, το ΛΑΟΣ και τη Δημοκρατική Συμμαχία, ψήφισε το νομοσχέδιο-έκτρωμα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που σηματοδοτεί το τέλος εποχής για το πανεπιστήμιο της μεταπολίτευσης καταργώντας πλέον και θεσμικά τη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί μια συμπύκνωση των αλλαγών που προωθούνται από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών και των πολιτικών που επιβάλλουν η Ε.Ε και το Δ.Ν.Τ.. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ιδιωτικοποιώντας κάθε τι δημόσιο συνεχίζει το έργο της παραδίδοντας και το πανεπιστήμιο στα χέρια της αγοράς.

Για να πραγματοποιηθούν οι αλλαγές, ορίζεται πλέον ένα συμβούλιο διοίκησης που θα αποτελείται από εξωπανεπιστημιακούς (από επιχειρηματίες/τραπεζίτες μέχρι κληρικούς) και καθηγητές, ενώ η συμμετοχή των φοιτητών περιορίζεται σε ένα μόνο άτομο.

Η κρατική χρηματοδότηση μειώνεται στο μισό, υποχρεώνοντας τα ιδρύματα να αναζητήσουν τους πόρους τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο προκειμένου να επιβιώσουν. Η χρηματοδότηση πλέον εξαρτάται άμεσα από την αξιολόγηση η οποία θα πραγματοποιείται με βάση επιχειρηματικά συμφέροντα και όχι ακαδημαϊκά κριτήρια.

Παράλληλα με τη διάσπαση του ενιαίου κύκλου σπουδών θεσπίζονται πτυχία πολλών ταχυτήτων δημιουργώντας έτσι τη νέα γενιά της εργασιακής επισφάλειας, δηλαδή εργαζόμενους ευέλικτους, φτηνούς και χωρίς εργασιακά δικαιώματα.

Τέλος, για να χτυπηθεί η ελεύθερη διακίνηση ιδεών και η ανάπτυξη πολιτικών και κινηματικών διαδικασιών εντός των πανεπιστημίων (με απώτερο στόχο τη διάλυση του φοιτητικού κινήματος), καταργούν το άσυλο. Το πανεπιστημιακό άσυλο κατακτήθηκε μέσα από αγώνες του φοιτητικού και εργατικού κινήματος και με αυτόν ακριβώς τον τρόπο όλοι εμείς θα το υπερασπιστούμε.

Ο νόμος αυτός συνεχίζει την επίθεση στη δημόσια δωρεάν παιδεία για ΟΛΟΥΣ. Ξεκίνησε με το κλείσιμο (συγχώνευση) 1850 σχολείων, συνεχίζεται με την πρόσληψη 11.000 λιγότερων (11.500 συνταξιοδοτήθηκαν, 546 προσλήφθηκαν) εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τη μείωση στο μισό της χρηματοδότησής τους. Η συνολικότατα της επίθεσης βάζει το καθήκον σε όλους μας, για μια όσο το δυνατόν πιο συντονισμένη και καθολική απάντηση από την κοινωνία.

Το ζήτημα της υπεράσπισης του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου δεν είναι υπόθεση μόνο των φοιτητών άλλα και ολόκληρης της κοινωνίας. Έτσι είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ η σύνδεση του φοιτητικού κινήματος με τις λαϊκές συνελεύσεις των πλατειών και το εργατικό κίνημα, για τη γενικότερη ανατροπή των πολιτικών που θέλουν την κρίση να την πληρώσει ο κόσμος της εργασίας.

ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ, ΘΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ!

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ!

ANOIΚTH ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΟΜΑΔΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου