Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Δελτίο Τύπου: Η παρέμβαση στον «Αγροτικό Αύγουστο»

Η παρέμβαση της Λαϊκής Συνέλευσης της Πλατείας 
Δημοτικής Αγοράς στον «Αγροτικό Αύγουστο»

Η Λαϊκή Συνέλευση της Πλατείας της Δημοτικής Αγοράς αποφάσισε να παρέμβει στον φετινό «Αγροτικό Αύγουστο», που εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 4 Αυγούστου στα Χανιά, στο χώρο της Δυτικής Τάφρου. Η παρέμβασή αυτή στόχευε κατ’ αρχήν να καταδείξει ότι η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, βλάπτει σοβαρά και την αγροτική οικονομία. Για παράδειγμα, το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, με πρόσχημα την «ενδυνάμωση» και «βιωσιμότητα» των συνεταιρισμών μέσω της συγχώνευσής τους, επιδιώκει να άρει κάθε νομικό κώλυμα στην κατά βούληση διάθεση της εναπομείνασας περιουσίας τους, να καταργήσει όποια σπέρματα δημοκρατικής οργάνωσης υπάρχουν στους κόλπους τους, και να ανοίξει το έδαφος για την καθιέρωση ατομικών συμβολαίων μεταξύ παραγωγών-επιχειρήσεων με στόχο την πλήρη εξάρτηση των πρώτων από τις ανάγκες, τις ορέξεις και την απληστία των μεγάλων συμφερόντων που επιχειρούν στο εμπόριο και τη μεταποίηση της αγροτικής παραγωγής.


Ωστόσο, η αγροτική πολιτική δεν πρέπει να προσεγγίζεται αποκομμένη από την υπόλοιπη κυβερνητική πολιτική. Αυτό, άραγε, που κάνουν με την πολυδιαφημισμένη «συμβολαιακή γεωργία -δεσμεύοντας εκ των προτέρων το αγροτικό προϊόν, ορίζοντας «αυστηρούς» όρους παραγωγής (από το ποια πολυεθνική θα προμηθεύσει το σπόρο και το ζιζανιοκτόνο μέχρι την ποσότητα και τις τιμές στις οποίες θα πουληθεί- δεν το εφαρμόζουν σε όλη την κοινωνία; Δεν οδηγούν τους εργαζόμενους στην ιδιώτευση, επιχειρώντας να μας πείσουν ότι μόνο ατομικά μπορούμε να διεκδικήσουμε μια καλύτερη ζωή; Οι υποσχέσεις περί «σταθερότητας των όρων του παιχνιδιού» δεν αποδείχθηκαν φρούδες, όταν πρόσφατα με εκβιαστικό τρόπο, («απόλυση ή αποδοχή του νέου συμβολαίου») όλα τα δικαιώματα που είχαν αποκτηθεί βάσει συμβάσεων ή συμβολαίων άλλαξαν επί τα χείρω, με πρόσχημα την κρίση; Δεν επιχειρούν να δημιουργήσουν εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων, (π.χ. με διαφορετικές συμβάσεις, ασφαλιστικά δικαιώματα, μισθολογικές και συνταξιοδοτικές απολαβές) ώστε να αποτρέψουν την συλλογική διεκδίκηση αιτημάτων; Αυτό δεν επιδιώκουν κατηγορώντας κάθε επαγγελματική ομάδα που κινητοποιείται ως «συντεχνία»; Αυτό, τέλος, δεν αποπειρώνται με το να στέλνουν στα δικαστήρια τους απεργούς, κηρύσσοντας σχεδόν κάθε απεργιακή κινητοποίηση σε «παράνομη και καταχρηστική»;
Η παρέμβασή μας κατά την διάρκεια των εγκαινίων του Αγροτικού Αυγούστου ήταν μεν δυναμική, αλλά ειρηνική. Από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε ότι πρόθεσή μας δεν ήταν να εισέλθουμε στο χώρο του πανηγυριού, ούτε να δημιουργήσουμε προσκόμματα στους εκθέτες και στους επισκέπτες. Ωστόσο, λίγο πριν την αναχώρησή μας από το χώρο πλησίον των εγκαινίων δεχθήκαμε, αναίτια και απροκάλυπτα, επίθεση –κατόπιν άνωθεν εντολών- από τις παρευρισκόμενες αστυνομικές δυνάμεις – για να μην έλθουν –άραγε- σε οπτική επαφή οι υψηλοί προσκεκλημένοι του «Αυγούστου», οι μνημονιακοί μας πολιτικοί κ.κ. Δριβελέγκας, Αρναουτάκης, Κουρουπάκη, Σκουλάκης κ.α., με τους διαμαρτυρόμενους πολίτες των Χανίων; Το πιο επικίνδυνο δεν ήταν η βίαιη απομάκρυνσή μας από το χώρο πλησίον της εισόδου, αλλά η προσπάθεια των δυνάμεων καταστολής να χαλκεύσουν κατηγορίες εναντίον πολίτη, μέλους της Λαϊκής Συνέλευσης της Πλατείας, με σκοπό να μας τρομοκρατήσουν και να δυσφημίσουν την ειρηνική μας διαμαρτυρία.


Εκφράζουμε την απορία και την αγανάκτησή μας για την στάση αυτή, η οποία δεν πρέπει να θεωρηθεί ως ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά ένας κρίκος στην αλυσίδα αστυνομικής καταστολής, η οποία, μετά ιδίως τα γεγονότα της Αθήνας την 28 και 29ης Ιουνίου, πρέπει να προβληματίσει τους πολίτες αυτής της χώρας: Η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της φαίνεται ότι έχουν πάρει τις αποφάσεις τους: εν’ όψει των κοινωνικών διεκδικήσεων που θα λάβουν χώρα την αμέσως επόμενη περίοδο, επιλέγουν την ποινικοποίηση των λαϊκών κινητοποιήσεων, την τρομοκράτηση κάθε επικείμενου αγώνα. Ωστόσο, λογαριάζουν χωρίς την κοινωνία.
Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011 Αγανακτισμένοι Χανίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου