Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Πρακτικά ανοιχτής συνέλευσης 12/6/2011

Στη σημερινή συνέλευση το κύριο θέμα συζήτησης ήταν η απεργία στις 15/6, η συμμετοχή μας και η οργάνωση της παρουσίας μας. Δευτερευόντως συζητήθηκε ο “ειρηνικός” ή μη χαρακτήρας του κινήματος των πλατειών. Ακούστηκαν κάποιες σκέψεις γύρω από τη διαδικασία της συνέλευσης και τη δομή του κινήμα...τος. Τέλος κατατέθηκαν κάποιες προτάσεις δράσεων.
Συζήτηση για την Απεργία 15/6
Ακούστηκαν οι εξής θέσεις:
- Στις 15/6 θα γίνεις αποκλεισμός βουλευτών έξω από τη Βουλή, ώστε να μην ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Στις 23-24/6 θα ψηφιστεί το σύμφωνο για το ευρώ που αφορά και στις 27 χώρες.
Χρειάζεται να κατανοήσουμε ποιος είναι ο τελικός μας στόχος, πρέπει να συσπειρωθούμε να μην περάσει το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Κάτω τα χέρια από μισθούς!Ο καλύτερος τρόπος να αντισταθούμε είναι να πλημμυρίσουν οι δρόμοι με απεργούς, να ενωθούν οι πλατείες με τις απεργίες. Αν κάποιοι θεωρούν ο,τι αυτό είναι λίγο, η επόμενη μέρα που θα ξημερώσει θα είναι διαφορετική και θα γίνουμε ποτάμι.
Πρέπει να συμμετέχουμε στην απεργία με ένα ισχυρό ΟΧΙ!
Να στείλουμε μήνυμα στην Αθήνα να μη πει κανείς στην Βουλή κι ας είναι η αστυνομία. Οι βουλευτές μας είναι ανθέλληνες με πρώτο αυτόν που μας κυβερνά. Τα μαγαζιά να είναι κλειστά τη μέρα της απεργίας, αν δεν κλείσουν τώρα θα βάλουν λουκέτο αργότερα.
Να είμαστε εδώ από το πρωί στην απεργία, δε μπορεί στην κεφαλή της πορείας να είναι η ξεπουλημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Πρέπει να κατέβουμε με τα δικά μας συνθήματα: Δεν πληρώνουμε, δεν είναι δικό μας το χρέος!
Η κυβέρνηση βρίσκεται ανάμεσα σε μια επικείμενη χρεοκοπία και μια επικείμενη εξέγερση. Στη Financial Times γράφτηκε πως τα μέτρα που έρχονται στην Ελλάδα, δε θα ευδοκιμήσουν, ακόμα και αυτοί που στηρίζουν αυτούς που μας επιβάλουν το μνημόνιο λένε πως η κατάσταση μας είναι αδιέξοδη. Όλοι οι χώροι εργασίας κινητοποιούνται, ΔΕΗ ξεκινούν επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες. Στην Κρήτη το εργατικό κέντρο έχει καλέσει 48ωρη απεργία, να οργανώσουμε λοιπόν συλλαλητήριο και την Πέμπτη. Μαζική συμμετοχή όλων στην απεργία.
Οι κυβερνώντες θέλουν οπωσδήποτε να περάσουν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, οι 11 απεργίες και οι πλατείες τους ανησυχούν. Τη Τετάρτη να κατέβουμε όλοι στους δρόμους, πρέπει να δυναμώσουμε. Να μην περάσει το μεσοπρόθεσμο. Να απαξιώσουμε κάθε βουλευτή, εργατοπατέρα, δε χρωστάμε σε κανέναν. Να ανατραπεί και το παλιό μνημόνιο.
Αυτά που μπορούν να μας ενώσουν είναι: Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος, να τα μαζέψουν και να φύγουν, δεν πρόλαβαν να υλοποιήσουν τα προηγούμενα και μας φέρνουν καινούργια. Να συγκλίνει το κίνημα των πλατειών με τις απεργίες.
Η απεργία αυτή πρέπει να είναι ένα βήμα ανώτερο από αυτή της 5ης Μάη.
Η πλατεία πρέπει να συναντηθεί με τους χώρους δουλειάς, τα πανεπιστήμια, τις γειτονιές. επίσημος συνδικαλισμός είναι νεκρός, έχει βάλει χέρι παντού και έχει αφοπλίσει το εργατικό κίνημα.
Πλατείες, απεργίες και ως τις 25! Να αποτρέψουμε την ψήφιση του με προτάσεις.
Θέλουμε να πετύχει η απεργιακή κινητοποίηση, να παλέψουμε στους χώρους δουλειάς και να βάλουμε το ζήτημα για απεργίες διαρκείας, αυτά να μας απασχολήσουν και χι ποιους συνδικαλιστές δε θα αφήσουμε να μιλήσουν από το μικρόφωνο στις 15/6.
Να έχουμε το δικό μας πανό: δεν πουλάμε, δε χρωστάμε, δεν πληρώνουμε. Να συμμετέχουμε στην απεργία δίπλα στα άλλα πανό.
Πρέπει να πάμε στους χώρους εργασίας,να απεργήσουν όλοι.
Δεν πουλάμε τον ΟΤΕ, δεν πουλάμε τη ΔΕΗ, πουλάμε το μπουρδέλο τη ΔΕΗ, να χρησιμοποιηθεί για σύνθημα στην απεργία.
Ο κόσμος της πλατείας να έχει τη μεγαλύτερη μαζικότητα, να έχουμε κεντρικό σύνθημα: Γενική Απεργία Διαρκείας Τώρα.
Συζήτηση για το χαρακτήρα του κινήματος
Ακούστηκαν οι εξής θέσεις:
Η κατάσταση είναι τόσο οξυμένη από την πλευρά τους, μας τα παίρνουν όλα, καταργούν και ξεπουλούν τα πάντα. Εμείς εδώ συγκροτούμε ένα κίνημα αντίστασης και ανατροπής δεν μπορούμε να έχουμε τη ταυτότητα των φιλειρηνιστών, θεωρώ πως πρέπει να αφαιρεθεί σα χαρακτηρισμός από τις διακηρύχτηκες μας.
Εγώ είμαι κατά τις βίας. Ο Γκάντι κατάφερε να ρίξει την Αγγλία με το κίνημα της “μη συμμετοχής”.
Συζήτηση για τη διαδικασία της συνέλευσης και της δομής του κινήματος
Ακούστηκαν οι εξής θέσεις:
Δεν έχουμε κατακτήσει τη Δημοκρατία που θέλουμε, αρχικά κάποιοι δεν ήθελαν να παίρνουμε αποφάσεις. Η συνέλευση είναι αποφασιστική. Να βγει συντονιστική επιτροπή εκλεγμένη από το σώμα, να καταργηθούν οι επιμέρους ομάδες δράσεων.
Έχω συντάξει ένα πρόγραμμα δράσεων. Χρειάζεται να έχουμε ένα εβδομαδιαίο πλάνο δραστηριοτήτων της πλατεία. Θέλουμε να κρατήσουμε τον κόσμο εδώ. Να ορίσουμε θεματικές στις συνελεύσεις, δε χρειάζεται να κάνουμε καθημερινά συνέλευση. Να λειτουργούν οι ομάδες και να εναλλάσσονται κυκλικά.
Πρέπει να στηριχθούμε στη συζήτηση των Γεν. Συνελεύσεων και στην οριζόντια σύνδεση των συλλογικοτήτων.
Εχουμε κατακτήσει μία διαδικασία οτι συζητιέται την προηγούμενη μέρα να έρχεται σε ψήφιση την επόμενη. Επίσης έχουμε κατακτήσει ότι δεν περισσεύει κανένας ανεξαρτήτως από που προερχόμαστε.
Μένω στη Μαδρίτη, στόχος μας είναι να επανακτήσουμε το διάλογο, τη δημοκρατία, την πολιτική. Χρειάζεται για αυτό μια άμεση συζήτηση με φαντασία. Να απομονώσουμε τις πρακτικές που αναπαργωνταν στα κόμματα, στα συνδικάτα και μας έφεραν εδώ. Να μάθουμε ξανά να συζητάμε.
Ενημερώσεις
Η ομάδα δημοσιοποιήσης έχει συντάξει 5 διαφορετικά κείμενα, για εργαζόμενους, εκπαιδευτικούς, άνεργους, φοιτητές, αγρότες, ώστε να ενημερώσουμε τον κόσμο. Αύριο(13/6) στις 11 π.μ. Θα γίνει μοίρασμα στη λαϊκή αγορά.
Κάποιοι Χανιώτες έχουμε υπογράψαμε μία εξώδικη καταγγελία προς τους τοπικούς βουλευτές, έτσι ώστε αν ψηφίσουν τα μέτρα να κατηγορηθούν για εσχάτη προδοσία. Οι βουλευτές δε στάλθηκαν στη βουλή για προδώσουν το λαό.
Την Παρασκευή 17/6 στις 19.00 μ.μ. θα γίνει συζήτηση από την ομάδα “βήμα διαλόγου” με τον οικονομολόγο κ. Τόλιο και τον παν/κο καθηγητή κ. Πατέλη.
Την Δευτέρα 13/6 στις 20.00 στην πλ. Αγοράς θα γίνει συζήτηση γύρω από την οργάνωση των ανέργων και το ζήτημα της αλληλεγγύης.
Τη Δευτέρα 13/6 στις 19.00 μ.μ. Θα είναι στην Αγορά ο οικονομολόγος Καζάκης.
Κατατέθηκε ψήφισμα συμπαράστασης από συνέλευση του ιατρικού συλλόγου προς τους “αγανακτισμένους” πολίτες.
Τη Τρίτη 14/6 θα γίνει Πανπολυτεχνειακή ανοιχτή συνέλευση-συζήτηση
Κατατέθηκε ένα φανταστικό διήγημα με αφορμή την πλατεία. Αόρατες πόλεις.
Προτάσεις Δράσεων
Ακούστηκαν οι εξής θέσεις:
Να γίνει αποκλεισμός της εφορίας την Παρασκευή 17/6. Τόσα χρόνια πληρώνουμε και ακόμα χρωστάμε.
Να βάλουμε μια κρεμάλα που να λέει : σας περιμένουμε, ο φόβος φυλάει τα έρμα!
Να διοργανώνουμε κάθε εβδομάδα συλλαλητήριο, όπως στο εκπαιδευτικό κίνημα και άλλοτε.
Να έχουμε εβδομαδιαίο πρόγραμμα με θεματικές συζητήσεις, προβολές ταινιών σχετικές με τις θεματικές, πορεία κάθε Πέμπτη που είναι ανοιχτά τα μαγαζιά, λειτουργία ομάδα κειμένου για τη σύνταξη κειμένου που θα μοιράζεται στην πορεία.
Να γίνει τη Τρίτη-παραμονή της απεργίας καθιστική διαμαρτυρία έξω από τη Τράπεζα της Ελλάδα, ώστε να μη γίνει καμιά χρηματοοικονομική ενέργεια.
Για την απεργία:προσυγκέντρωση στην πλατεία της Αγοράς, να μη μιλήσουν μόνο οι εργατοπατέρες.
Για την απεργία: Μετά τέλος της πορείας να γίνει μία κυκλωτική κίνηση της Περιφέρειας, η οποία θα κρατήσει. Έχει ψηφιστεί στην Αθήνα και στο Ηράκλειο.
Για την απεργία: Μετά την πορεία να κάνουμε ανοιχτή συνέλευση με όλους τους απεργούς.
Σκέψεις “Αγανακτισμένων” πολιτών
Ακούστηκαν οι εξής θέσεις:
Όταν μια κοινωνία βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής δεν υπάρχει ιδιοκτησία Γιατί η εκκλησία και η τράπεζα να έχουν ακόμα περιουσία.
Σύμφωνα με το σύνταγμα ο άρχοντας του κράτους είναι ανεύθυνος και ανήθικος. Πληρώνεται 60 εκατ. το χρόνο και υπογράφει παράνομους νόμους. Ο Βενιζέλος είπε στο “Κυριακάτικο Θέμα” να μην υπογράψουν άλλους παράνομους νόμους. Θα πρέπει εδώ να υπάρχει μια ελληνική σημαία.
Ο πατριωτισμός μας εκφράζεται με τη συμμετοχή μας εδώ.
Είμαστε εδώ 18 ημέρες, άλλοτε λιγότεροι,άλλοτε περισσότεροι,χρειάζεται να αφήσουμε τους Καζάκηδες, κτλ. Ας κοιτάξουμε ο ένας τον άλλον και να ασχοληθούμε με το τι γίνεται εδώ στα Χανιά.
Το κεντρικό σύνθημα της πλατείας ήταν Δημοκρατία. Ο κάθε άνθρωπος συμμετέχει με τη δική του βούληση. Η κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν είναι δημοκρατία. Σήμερα στην πλατεία είναι οι πολιτικές συλλογικότητες της πόλης, τι θα διεκδικήσουμε την εθνική ηγεσία; Το ζήτημα της άμεσης δημοκρατίας είναι το βασικότερο, εντάξει το μεσοπρόθεσμο και η εναντίωσή μας στα μέτρα αλλά η δημοκρατία της βάσης είναι αυτή που μπορεί να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό. Της τελευταίες μέρες διάφορα κομμάτια της πλατείας προσπαθούν να ενσωματώσουν και να καθοδηγήσουν την πλατεία
Ο πρώτος χώρος που σπαταλάμε ο καθένας μας τον περισσότερο χρόνο δεν είναι οι πλατείες αλλά, ο χώρος δουλειάς, φοίτησης κτλ., άρα χρειάζεται να αποκτήσουμε δεσμούς με αυτόν τον κόσμο, με αυτούς τους χώρους. Το χειμώνα τι θα κάνουμε,ναι είμαστε με την πλατεία, αλλά υπάρχουν και άλλα εργαλεία για να δέσει ο αγώνας μας.
Να μην αναλωνόμαστε σε συμβολικές κινήσεις!Ξεσηκωμός παντού!
Ο Πάγκαλος είπε ο,τι θα διαλυθούν οι πλατείες
Το μνημόνιο πέτυχε για αυτούς τους οποίους έγινε, εξυπηρέτησε συγκεκριμένη τάξη. Να μην πέσουμε στη λούμπα να πέσει η κυβέρνηση.
Οι γονείς μας έλεγαν: Έχεις δύο ζευγάρια παπούτσια, δύο παντελόνια....το ένα είναι από την alpha bank, το άλλο από την τράπεζα πίστεως κτλ. Όποιος μιλάει για ειρήνη σήμερα είναι φαιδρός, μπάτσοι θα πεθάνετε από την ορθοστασία.
Μια κοινωνική έρευνα στη Γαλλία δείχνει ό,τι ο κόσμος βγήκε στις πλατείες γιατί δε βλέπει πως θα καταφέρει να ζήσει.
Είμαι Γαλλίδα, ακούμε αρκετές φορές πως οι πλατείες θα νικήσουν, πως ο λαός θα νικήσει και τι θα γίνει μετά. Στη Γαλλία το 1871 απλοί άνθρωποι οργάνωσαν την παρισινή κομμούνα, οργάνωσαν επιτροπές και συνέταξαν νόμους. Ας νικήσουμε και θα βρούμε τρόπους να οργανωθούμε με ένα πρόγραμμα από το λαό.
Έχω βαρεθεί τα αυτονόητα, ψηφίζουμε, πως ψηφίζουμε, ποιός αποφάσισε να έρθει ο Καζάκης; Οι συντονιστές της συζήτησης να μην παίρνουν θέση.

Αποφάσεις συνέλευσης “Αγανακτισμένων” πολιτών

1. Συμμετοχή στην απεργία με μικροφωνική στην Αγορά, 15/6 στις 10.00 π.μ.

2. Ανάρτηση 3 πανό:

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ, ΔΕ ΧΡΩΣΤΑΜΕ, ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ.
ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΩΡΑ
ΝΑ ΑΡΘΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

3. Τρίτη 14/6 στις 7.30 αποκλεισμός της τράπεζας της Ελλαδάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου