Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Πρακτικά ανοιχτής συνέλευσης 3/7/2011 (Κυριακή)

-         Διαβάστηκε έκκληση από Αθήνα για συγκέντρωση υλικών:

«Η Θεματική Συνέλευση Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Λαϊκής Συνέλευσης της πλατείας Συντάγματος, ζητά τη συνδρομή σας για να ξαναχτίσουμε μαζί ό,τι κατέστρεψε η αστυνομική και κυβερνητική προσπάθεια καταστολής του κινήματος. Προς κάθε λαϊκή συνέλευση σε όλες τις γειτονιές και τις πλατείες της χώρας, συγκεντρώστε: πλακάκια, τσιμέντο (ταχείας) καρέκλες διαβάστε τη συνέχεια εδώ http://real-democracy.gr/content/anagkes-thematikis-syneleysis-koinonikis-allilleggyis

-         Τοποθέτηση: «Αποκαλύφθηκε η συνεργασία Κυβέρνησης -Παρακράτους. Θέλουν να καταστείλουν την αγωνιστική διάθεση του κόσμου. Προσοχή: Επίκειται ενεργοποίηση του άρθρου 48 του Συντάγματος για περιστολή πολιτικών δικαιωμάτων με υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρέπει να κάνουμε πολιτικές συζητήσεις στην πλατεία με θέμα τα πολιτικά δικαιώματα».

-         Προτάσεις για την αναβάθμιση της πλατείας:

1) Δημιουργία 5μελούς – 7μελούς συντονιστικής επιτροπής με κλήρωση η οποία θα αλλάζει κάθε βδομάδα.

2) Συγκεκριμένο εβδομαδιαίο πρόγραμμα εκδηλώσεων

3) Συνεντεύξεις τύπου και δημοσιοποίηση της δουλειάς στην πλατεία.

4) Προβολή αυτή την εβδομάδα δύο ταινιών («Το αλάτι της γης», «Η γη τρέμει») και συναυλία.

-         Ενημέρωση για την απαγόρευση απόπλου των πλοίων του Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ:

Η κυβέρνηση ζητά να παραδοθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα και να αναλάβει αυτή την μεταφορά της. Την ίδια απαράδεκτη πρόταση είχαν κάνει και οι Ισραηλινοί πέρσι πριν την δολοφονική επίθεση στον Στόλο Ι. Το ζήτημα δεν είναι μόνο να παραδοθεί η βοήθεια αλλά και να σπάσει έμπρακτα από τα πλοία ο ναυτικός αποκλεισμός. Αποφασίστηκε σε συνεργασία με τους Ισπανούς ακτιβιστές του πλοίου «Γκουέρνικα» συνέντευξη τύπου Δευτέρα 11 το πρωί έξω από το Λιμεναρχείο στο Ενετικό Λιμάνι και πορεία διαμαρτυρίας στις 7.30 το απόγευμα από την πλατεία της Αγοράς.

-         Ενημέρωση για συσσίτια:

Από προχθές γίνεται καθημερινό συσσίτιο. Κάθε μέρα χρειάζεται να το αναλάβουν τρία άτομα (αναζητούνται διαθεσιμότητες). Στις 6 το απόγευμα όσοι ενδιαφέρονται να φέρουν φαγητό στην Αγορά. Θα βγει κουτί οικονομικής ενίσχυσης για να συγκεντρωθούν χρήματα για το συσσίτιο, τους πίνακες ανακοινώσεων που πρέπει να τοποθετηθούν στην Αγορά και τις φωτοτυπίες του αρχικού μας κειμένου σε ξένες γλώσσες (υπάρχει αγγλική μετάφραση, ζητείται βοήθεια για μετάφραση και σε άλλες γλώσσες).

-         Τοποθέτηση από φίλη που ήρθε από Αθήνα: «Πρωτοφανής καταστολή. Τα όσα είδατε σε διάφορα βίντεο δεν είναι τίποτα μπροστά σ’ αυτό που ζήσαμε. Θύμιζε εμπόλεμη ζώνη. Να μείνετε όλοι ενωμένοι, να μην ασχολείστε ο καθένας με τον κομματικό ή άλλο χώρο του. Κάποιες δράσεις που κάνατε εδώ στα Χανιά τις μαθαίναμε και μας έδιναν κουράγιο. Είστε η δύναμή μας, σας χρειαζόμαστε. Να μαζευτούν χρήματα και για τους συλληφθέντες».

-         Τοποθέτηση: «Η απάντηση δόθηκε την επόμενη ημέρα και θα δοθεί και στους αγώνες μας που θα συνεχίστουν. Τίποτα δεν τελείωσε. Μπορεί να ψήφισαν μέσα στη Βουλή, αλλά συνεχίσουμε με παρακαταθήκη την εμπειρία μας. Σχετικά με την έκκληση για συγκέντρωση υλικών στο Σύνταγμα: Δεν θέλουμε να αποκαταστήσουμε τις ζημιές αλλά τις ζωές μας. Δεν κατέστρεψαν τίποτα οι διαδηλωτές, είμαστε ειρηνικοί. Σχετικά με την αλληλεγγύη στο Στόλο της Ελευθερίας: Η καλύτερη αλληλεγγύη είναι η ενίσχυση του αντιπολεμικού και αντιβασικού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει άριστες σχέσεις με το φασιστικό κράτος του Ισραήλ και συντάσσεται μαζί του. Να θυμόμαστε ότι η άρση του αποκλεισμού από την Αίγυπτο πραγματοποιήθηκε όταν η πλατεία Ταχριρ γέμισε από τον αιγυπτιακό λαό».

-         Ακολούθησε συζήτηση και τοποθετήσεις σχετικά με το ρόλο των κομμάτων και των οργανωμένων δυνάμεων στις διαδικασίες και τις δράσεις της πλατείας και της συνέλευσης.

Μερικές από τις τοποθετήσεις:

«Έχει ο καθένας δικαίωμα να πει τη γνώμη του. Σεβόμαστε τη συνεισφορά, τους αγώνες, την εμπειρία καθενός. Ξεπουλάνε την πατρίδα μας με τρόπο που δεν έχει γίνει πουθενά αλλού. Απέναντι σ’ αυτό δεν πρέπει να διώξουμε κανέναν».

«Ο καθένας έχει την ιδεολογία κι αυτό είναι αποδεκτό. Στην Ελλάδα το φιλολαϊκό έχει ταυτιστεί με την Αριστερά».

«Δεν είναι όλα τα κόμματα ίδια. Ο μόνος που απαγόρεψε τα κόμματα στην Ελλάδα ήταν η Χούντα».

«Ακομμάτιστος δεν σημαίνει απολίτικος. Οι κομματικές προκηρύξεις διώχνουν τον κόσμο».

-         Πρόταση: Ανακοίνωσαν σε ΜΜΕ απολύσεις 150.000 δημοσίων υπαλλήλων και την ίδια ώρα προσλήψεις 4000 στα ΜΑΤ. Να το γράψουμε σε πανό και να το κρεμάσουμε στην Αγορά.

-         Τοποθέτηση: «Να δούμε πως θα προχωρήσουμε και θα δυναμώσουμε το κίνημα. Διαβάζοντας τον εφαρμοστικό που ψηφίστηκε (πρέπει να τον συζητήσουμε κι εδώ στην πλατεία) βλέπουμε ότι ξεπουλάνε τα πάντα. Να δούμε το γενικό τοπικά και να είμαστε απέναντί τους σε κάθε προσπάθεια ξεπουλήματος (Μαρκόπουλο, Άγιοι Απόστολοι, κλπ) Υπάρχει θέμα επίταξης 28 στρεμμάτων στο Ακρωτήρι για να μετακινηθεί ένας αγωγός για τις ανάγκες της Βάσης. Να δούμε κι άλλα τοπικά ζητήματα που προκύπτουν από το γενικό. Να πιέσουμε να πάρει απόφαση το δημοτικό συμβούλιο ότι είναι κατά του γενικευμένου ξεπουλήματος.

-         Τοποθέτηση: «Να τα δούμε όλα αυτά τα συγκεκριμένα ζητήματα όχι σιγά-σιγά αλλά άμεσα. Να στήσουμε σήμερα κι όλας συντονιστική επιτροπή για τη βδομάδα που μπαίνει και να οργανώσουμε τις δράσεις που προτάθηκαν».

-         Τοποθέτηση: «Η παρουσία μας στην πλατεία δεν είναι απολίτικη. Το κίνημα έκανε ξεκάθαρο κάλεσμα ακομμάτιστο, δηλαδή ο καθένας να έρθει με τη θέση του, την πολιτική του συνείδηση στην πλατεία. Βασικό ζήτημα η ενότητα. Όποιος μπορεί να συμβάλει με τον τρόπο του ευπρόσδεκτος».

-         Τοποθέτηση: «Όλοι μαζί έχουμε ως τώρα παλέψει. Δώσαμε μια μεγάλη μάχη. Παρά το απίστευτο όργιο καταστολής ο κόσμος ξαναγέμισε το Σύνταγμα. Πανηγύρισε η κυβέρνηση μέσα στη Βουλή το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αλλά στην πραγματικότητα είναι πιο απονομιμοποιημένη από ποτέ. Να κάνουμε πράξη το σύνθημα «Δε πα να το ψηφίσετε μέσα στη Βουλή δεν θα το αφήσουμε να εφαρμοστεί». Θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν ρεύμα, νερό, αεροδρόμια, δημοτικές επιχειρήσεις κλπ. Σημείο στο σημείο να οργανωθούμε ενάντια στο κάθε μέτωπο ξεχωριστά και σε όλα μαζί. Να λαμβάνουμε όμως υπόψη μας και τους εργαζόμενους ή άμεσα ενδιαφερόμενους σε κάθε έναν από αυτούς τους χώρους (συνδικάτα κλπ).

Αποφάσεις

  • Φτιάχτηκε 9μελής συντονιστική επιτροπή για την εβδομάδα που μπαίνει. Θα συναντηθεί αύριο στις 7 μ.μ. στην πλατεία. Συνάντηση ανοιχτή. Να συμμετέχουν και όσοι άλλοι ενδιαφέρονται.
  • Να γραφτεί το πανό που να αντιπαραβάλει τις απολύσεις εργαζομένων με τις προσλήψεις στα ΜΑΤ.
  • Μετάφραση του αρχικού μας κειμένου σε διάφορες γλώσσες (Ζητούνται διαθεσιμότητες)
  • Συνεχίζουμε και οργανώνουμε καλύτερα το συσσίτιο.
  • Συμμετοχή στην πορεία διαμαρτυρίας για τον Στόλο της Ελευθερίας ΙΙ Δευτέρα στις 7μμ από την πλατεία της Αγοράς     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου