Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Μέθοδοι Σκέψης του Κώστα.Α

Η ιστορία της ανθρωπότητας είναι μια ακατάπαυστη κίνηση από το βασίλειο της αναγκαιότητας προς την ελευθερία. Αυτή η διαδικασία εξέλιξης δεν έχει τέλος. Σε μια κοινωνία όπου υπάρχουν τάξεις, η ταξική πάλη δεν τελειώνει ποτέ. Ο αγώνας ανάμεσα στο καινούργιο και στο παλιό, ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα, είναι ατελείωτος στην ταξική κοινωνία. Στους τομείς της παραγωγής και της επιστήμης, η ανθρωπότητα δε θα πάψει ποτέ να προοδεύει. Κι η φύση θα μεταβάλλεται: ποτέ δε θα μείνει σ’ ένα ορισμένο επίπεδο. Επίσης ο άνθρωπος θα κάνει συνεχώς τον απολογισμό της πείρας του, θα ανακαλύπτει, θα εφευρίσκει, θα δημιουργεί και θα προοδεύει. Οι ιδέες που εμπνέονται από το συντηρητισμό, τον πεσσιμισμό, τη μεμψιμοιρία, την αλαζονεία και την υπεροψία είναι εσφαλμένες γιατί δεν ανταποκρίνονται στην ιστορική πραγματικότητα της εξέλιξης της ανθρώπινης κοινωνίας εδώ και πάνω από ένα εκατομμύριο χρόνια περίπου, ούτε στην ιστορική πραγματικότητα της φύσης, όπως αυτή αναγνωρίζεται στη μέχρι σήμερα γνώση μας.
Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις φυσικές επιστήμες σαν ένα όπλο στον αγώνα τους για ελευθερία. Για να κατακτήσουν την ελευθερία τους στη φύση, χρησιμοποιούν τις φυσικές επιστήμες για να μελετήσουν τη φύση, να τη δαμάσουν, να τη μετασχηματίσουν και τελικά να απελευθερωθούν απ’ αυτή. Για να κατακτήσουν την ελευθερία τους στο κοινωνικό πεδίο, χρησιμοποιούν τις κοινωνικές επιστήμες για να γνωρίσουν την κοινωνία, να την αλλάξουν και να επιχειρήσουν την κοινωνική επανάσταση.
Από που προέρχονται οι ορθές ιδέες; Πέφτουν απ’ τον ουρανό; Όχι! είναι έμφυτες; Όχι! Προέρχονται από την κοινωνική πρακτική, από τρία είδη κοινωνικής πρακτικής: τη διαδικασία παραγωγής, την ταξική πάλη και την επιστημονική έρευνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου