Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Πρακτικά ανοιχτής συνέλευσης 27/7/2011

Πριν αρχίσω να καταγράφω τα πρακτικά οφείλω να ομολογήσω ότι η κουβέντα που έγινε στη Λ.Σ στις 27/07 ήταν τρομερά πλούσια και φάνηκε ότι είχαμε ιδιαίτερη ανάγκη να την κάνουμε, ώστε να αναδιοργανώσουμε τις σκέψεις μας αλλά και την όλη δράση του κινήματος για το επόμενο διάστημα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ:
Α) Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων στις 28/07
Β) Συμμετοχή όσων ενδιαφέρονται για συνάντηση με χωριά Βορειοδυτικά για το ζήτημα εκποίησης του Μάλεμε αλλά και ευρύτερων ζητημάτων (28/07)



Πως προχωράμε το επόμενο διάστημα;  Γενικές Συνελεύσεις (ΓΣ) και Δράσεις
-Έγινε ξεκάθαρο ότι δεν θέτουμε το ερώτημα «μένουμε ή φεύγουμε;»
-Ως κίνημα έχουμε δείξει ότι κινούμε την ιστορία και δρούμε αποσταθεροποιητικά, όπως πχ στις 15 Ιουνίου που η κυβέρνηση Παπανδρέου αναζητούσε λύσεις κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας».
-Υπήρχε όμως ιδιαίτερος προβληματισμός ως προς την καθημερινή ή όχι παρουσία μας. Κάτι που προβληματίζει στην παρούσα φάση και άλλες πλατείες.
- Κάποιοι τόνισαν την ανάγκη εξοικονόμησης δυνάμεων για τα μέτωπα που ανοίγονται τον         
   Σεπτέμβριο και άρα πρότειναν αραίωση της παρουσίας μας εντός του καλοκαιριού
-Άλλοι προέβαλαν το επιχείρημα πως θα μπορέσουν 150 άνθρωποι να στήσουν αυτό που 1500 έστησαν αρχικά;
-Η  γενική τάση έτεινε στο να έχουμε καθημερινή παρουσία αλλά και ενδεχομένως κάποιες μέρες να μην υπάρξει κάποιο συγκεκριμένο δρώμενο. Οπωσδήποτε 1 φορά την εβδομάδα Γ.Σ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ:

Γ.Σ :
-Αποφασίσαμε οι Γ.Σ να γίνονται 1 φορά την εβδομάδα συγκεκριμένη ώρα και μέρα : Κάθε Τετάρτη στις 21:00. ΕΚΤΑΚΤΩΣ όμως και αυτή την Κυριακή 31/07.
-Στις Γ.Σ θα ψηφίζονται οι εξώστρεφες μας δραστηριότητες και θα συνεχίζει να ορίζεται η Συντονιστική της εβδομάδος η οποία θα οργανώνει τις παρουσιάσεις, δρώμενα κλπ στην πλατεία.
Μια σημαντική παρατήρηση ήταν ότι ο σκοπός των γενικών συνελεύσεων σαφώς είναι η λήψη αποφάσεων. Ωστόσο, και η περεταίρω πολιτικοποίηση αυτών που συμμετέχουν. ‘Ισως χρειαστεί και παραπάνω από 1 φορά την εβδομάδα; Το επόμενο διάστημα αν είμαστε παρατηρητικοί και ευέλικτοι νομίζω ότι θα απαντήσουμε και σε αυτό το ερώτημα.

ΔΡΑΣΕΙΣ:
-ΔΕΝ αποφασίσαμε κάτι συγκεκριμένο. Ωστόσο κάποιες παρατηρήσεις και προτάσεις που έγιναν:
-Πρέπει να έχουμε περισσότερο εξώστρεφες και ουσιαστικές δράσεις το επόμενο διάστημα. Δράσεις με στόχο και την περεταίρω πολιτικοποίηση του κινήματος και όχι απλώς πολιτισμικές δράσεις.
-Το συσσίτιο είναι μια πράξη βαθιά πολιτική και μια από τις πιο ουσιαστικές μας δράσεις. Θα πρέπει οπωσδήποτε να συνεχιστεί σε καθημερινή βάση. Κάποιοι πρότειναν να βγάζουμε και περισσότερα δελτία τύπου για να τα γνωστοποιούμε.
-Χρειάζεται να παρεμβαίνουμε περισσότερο σε εργασιακούς χώρους και ιδίως μέρες που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι κάνουν κινητοποιήσεις. Δεν πρέπει να φαινόμαστε σαν ξένοι άλλα μέρος του αγώνα τους που γίνεται με δικές τους πρωτοβουλίες. Επίσης, τονίστηκε η σημασία συντονισμού των διάφορων εργασιακών χώρων.
-Προτάθηκε να ξανακαλέσουμε τους οδηγούς ταξί στην πλατεία
-Καλό θα ήταν να συμπαραστεκόμαστε στους εργαζόμενους που δεν πληρώνονται σε επιχειρήσεις.
- Yπήρξε πρόταση για την καλλιέργια χωραφιού στην Χαλέπα με στόχο την ενίσχυση του συσσιτίου αλλά και παραγωγή προϊοντων για οικογένειας που είναι ιδιαίτερα φτωχές.
-Να έρθουμε σε επαφή με χωριά ΒΔ Κρήτης ώστε να οργανώσουμε Τράπεζα Ανταλλαγής Υπηρεσιών
-Να συνεχιστεί η έκδοση του Περιοδικού της Πλατείας. Το ζήτημα της διάδοσης των πληροφοριών τέθηκε από αρκετούς συναγωνιστές. Προτάθηκε επίσης η σύσταση ομάδας multimedia
- Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συνεχίσουμε τις παρουσιάσεις με θεματικές που αναβαθμίζουν τόσο τις πολιτικές μας αντιλήψεις αλλά και δράσεις.


ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΛΟΓΟΥ:
-        Κατ’ επανάληψη συναγωνιστές τόνισαν την ανάγκη για περαιτέρω πολιτικοποίηση του κινήματος και την αναγκαιότητα να βγάλουμε προκήρυξη με πιο συγκεκριμένα πολιτικά αιτήματα όπως πχ στην Αθήνα για διαγραφή του χρέους κλπ

-        Το αρχικό κείμενο ειπώθηκε ότι έχει πολλές αντιφάσεις

-        Πρέπει να ορίσουμε με περισσότερη σαφήνεια το σύστημα διακυβέρνησης της άμεσης δημοκρατίας το οποίο διεκδικούμε

-        Χρειάζεται να κάνουμε πιο συγκεκριμένες αναλύσεις και συνδέσεις του κειμένου μας με το Μεσοπρόθεσμο σύστημα

-        Ωστόσο, ειπώθηκε ότι η ψήφιση των πολιτικών αιτημάτων θα ήταν ορθότερο πολιτικά να γίνει, όταν οι όροι είναι και πιο μαζικοί. Μετά τον Δεκαπενταύγουστο και ίσως αργότερα. Δεν νομιμοποιούμαστε σε αυτή την φάση να παίρνουμε πολιτικές αποφάσεις.

-        Διαβάστηκε το κείμενο του συναγωνιστή Ευτύχη. Ωστόσο, κάποιοι εξέφρασαν αντίρρηση στο να ερχόμαστε ο καθένας με κείμενα στην Πλατεία και να ζητούμε την ψήφιση του.

 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
  -Χρειάζεται να ορίσουμε μια γραμματεία που να μπορεί να οργανώνει την συντονιστική και να διευκολύνει ζητήματα επικοινωνίας
  -Καλο θα ήταν να αναβαθμίσουμε τις δομές λειτουργίας μας και τις ομάδες εργασίας

ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ:
 -Η κουβέντα ήταν πλούσια και σε επίπεδο τακτικών- δράσεων του επόμενου διαστήματος
 -Έγινε πιο αισθητή η ανάγκη βαθύτερης πολιτικοποίησης του κινήματος
 -Ωστόσο, αργήσαμε να πάρουμε έστω και τις αποφάσεις που πήραμε λόγω του ότι ξεκινήσαμε και αργά (απόκλιση 1 ½ ώρα). Άρα χωρίς να είμαστε ψυχαναγκαστικοί θα πρέπει να είμαστε πιο συνεπείς στην ώρα έναρξης αλλά και στην χρονομέτρηση των τοποθετήσεων.
-Τονίστηκε ότι οι συνελεύσεις πρέπει να έχουν και αποφασιστικό χαρακτήρα και για λόγους σαφήνειας αλλά και αξιοπιστίας του κινήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου