Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Πρακτικά ανοιχτής συνέλευσης 16/6/2011

Α. Στη συνέλευση της 16.06.2011 συζητήθηκαν κυρίως τα εξής θέματα:

  1. Διαβάστηκε το παρακάτω κείμενο της ομάδας κατάληψης της Περιφέρειας:
«ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ
Σαν κομμάτι αυτών που ψηφίσανε την πρόταση για κατάληψη της περιφέρειας, που τέθηκε στη λαϊκή συνέλευση μετά την απεργιακή πορεία, αναγνωρίζουμε κάποιες προβληματικές.
Αρχικά θεωρούμε ότι θα έπρεπε να υπάρξει συζήτηση και συνδιαμόρφωση πριν την ψήφιση όσον αφορά τη διάρκεια και τη μορφή της κατάληψης.
Επίσης κρίνουμε ότι ήταν αναγκαία η παραμονή στην κατάληψη όσων ψήφισαν υπέρ της, για να υπάρξει συντονισμός στα πρακτικά ζητήματα ενός τέτοιου εγχειρήματος (κείμενο προπαγάνδισης, δράσεις, συνελεύσεις και περιφρούρηση).
Άλλωστε η λογική της ανάθεσης δεν εντάσσεται στα πλαίσια αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών και η ψήφιση μιας πρότασης σημαίνει ενεργή συμμετοχή και ευθύνη για αυτήν.
Η πρώτη συνέλευση της κατάληψης με όσους παρέμειναν σε αυτήν, η οποία έγινε το ίδιο μεσημέρι στις 3, αποφάσισε να συνεχιστεί η κατάληψη για τους λόγους που αναφέρονται στο κείμενο που βγήκε και μοιράστηκε το ίδιο βράδυ στην Αγορά. Η συζήτηση στην παραπάνω συνέλευση δεν είχε σε καμία περίπτωση διασπαστική λογική, αντιθέτως επιθυμούσε την έμπρακτη στήριξη της λαϊκής συνέλευσης, ως μια συνέχεια των μέχρι τώρα κινήσεων που έχουν προκύψει από αυτήν. Τέλος δεν υπήρχε καμία πρόθεση για «καπέλωμα» της συνέλευσης αγοράς, γι’ αυτό και το κείμενο της κατάληψης υπογράφηκε ως «κατάληψη περιφέρειας Χανίων», καθώς ήμασταν ένα κομμάτι της συνέλευσης που το ψήφισε. Κάθε λογική καπελώματος για μας είναι εχθρική.
Στη σημερινή συνέλευση της κατάληψης αποφασίσαμε να προτείνουμε τη λήξη της μιας και δεν υπήρξε η ανάλογη στήριξη και μαζικότητα.»

Ακούστηκαν οι εξής απόψεις:

-          Συμφωνώ με το κείμενο της κατάληψης. Αρχίσαμε να λειτουργούμε σαν ενιαία ομάδα. Η μαζικότητα ήταν πάντα η δύναμή μας και έτσι θα πρέπει να παραμείνει.

-          Η πρόταση της κατάληψης καλό θα ήταν να συζητηθεί πιο διεξοδικά, όχι ως προς το αν θα λήξει ή όχι, αλλά ως προς τα άλλα ζητήματα που θίγει.

-          Το κείμενο που διαβάστηκε είναι ένα κείμενο με καθαρά πολιτική στάση.

Έγινε ψηφοφορία και αποφασίστηκε να λήξει η κατάληψη στην Περιφέρεια.


2. Τέθηκε το θέμα της κατάληψης της Εφορίας για αύριο Παρασκευή 17.06 ή για την Δευτέρα 20.06.

Ακούστηκαν οι εξής απόψεις:

-          Στην εφορία να πάμε άλλη μέρα, όχι Παρασκευή

-          Αν γίνει Δευτέρα θα θέλει να είμαστε τουλάχιστον 500 άτομα. Αν γίνει αύριο να είμαστε όλοι 7 το πρωί εδώ με δέσμευση.

-          Είναι πολύ νωρίς αύριο για να πάμε στην εφορία. Ίσως είναι γραφικό να πηγαίνουμε από κατάληψη σε κατάληψη.

-          Πριν προχωρήσουμε σε περαιτέρω δράσεις καλό είναι πρώτα να γεμίσει η πλατεία. Μια κατάληψη χρειάζεται περισσότερα άτομα. Διασπαζόμαστε και δεν εξυπηρετούμε τον σκοπό μας που είναι αρχικά η μαζική συμμετοχή στην πλατεία.

-          Θα με ενδιέφερε να γίνει η κατάληψη, αλλά να ξεκινήσει μέσα από τις ζυμώσεις του κόσμου που βρίσκεται εδώ. Υπήρξε μια εμπροσθοφυλακή που το κίνησε χωρίς να αποφασίσουμε όλοι μαζί από εδώ.

-          Πρέπει να κάνουμε καταλήψεις.

-          Δεν είμαι υπέρ της κατάληψης της εφορίας.

-          Δε συμφωνώ με την κατάληψη. Είναι πολύ συμβολικό και δε βγαίνει τίποτα από αυτό. Να κάνουμε ουσιαστικές δράσεις που να φέρουν κόσμο στις πλατείες και στους δρόμους

-          Είμαι επιφυλακτικός για την κατάληψη της εφορίας γιατί πηγαίνουν πάρα πολλοί άνθρωποι για να κάνουν τις δουλειές τους και είναι εξαιρετικά ψυχοφθόρο να διαπληκτίζεσαι με τον καθένα. Μόνο αν είμαστε κι εμείς πάρα πολλοί θα μπορούσαμε να αποκλείσουμε την εφορία. Είναι βασικό να υπάρχει πολύς κόσμος, μεγάλη γκάμα ηλικιών, επαγγελμάτων, απόψεων. Νε δηλώσουμε πρώτα πόσοι θα είμαστε για την εφορία και μόνο αν είμαστε πολλοί να το κάνουμε.

-          Να πάμε οργανωμένα στην εφορία, με μικροφωνικές και έντυπα.

-          Πρέπει να συζητήσουμε μαζικά το θέμα της κατάληψης της εφορίας. Δε βιαζόμαστε από τη στιγμή που λέμε να το κάνουμε την Δευτέρα. Μπορούμε να το συζητήσουμε και σήμερα και αύριο και να ψηφίσουμε την Κυριακή που θα είναι περισσότερος κόσμος για να το κάνουμε μαζικά.

-          Το θέμα της εφορίας έχει συζητηθεί σε  3-4 συνελεύσεις και έχουμε αποφασίσει να πάμε. Πιστεύω πως έχει γίνει αρκετή συζήτηση και μπορούμε να ψηφίσουμε.

-          Για να έχει νόημα μια τέτοια δράση πρέπει να υπάρχει μαζικότητα.

-          Πρώτα να συζητήσουμε για την κατάληψη στην εφορία και μετά να ψηφίσουμε.

Έγινε ψηφοφορία και αποφασίστηκε να συνεχιστεί η συζήτηση για το θέμα της κατάληψης της εφορίας τις επόμενες δυο μέρες και να γίνει ψηφοφορία την Κυριακή.


 3. Τέθηκε το θέμα για το εξώδικο και αποφασίστηκε να συζητηθεί στην αυριανή (17.06) συνέλευση.

 4. Προτάθηκε να συζητηθεί το θέμα της Εκπαίδευσης την Κυριακή. Να συζητήσουμε τι σημαίνει το μνημόνιο για την εκπαίδευση. Χωρίς ειδικούς, να συζητήσουμε μεταξύ μας. Μετά θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για την υγεία, και να καταλήξουμε και σε μια απόφαση αποκλεισμού του γκισέ του νοσοκομείου που πέφτουν τα 5ευρα, όπως ήδη είχαμε αποφασίσει να κάνουμε αλλά τελικά δεν έγινε.

Αποφασίστηκε να συζητήσουμε την Κυριακή για την παιδεία, αφού πρώτα αποφασίσουμε με ψηφοφορία για την κατάληψη της εφορίας.


Β. Ακούστηκαν ακόμη οι εξής προτάσεις-τοποθετήσεις-ανακοινώσεις:

- Να κλείσουμε και να καταλάβουμε το κέντρο της πόλης. Αντί να μοιράζουμε φυλλάδια σε ένα τραπέζι το πρωί να καταλάβουμε το κέντρο.

- Στην Αθήνα ξεκίνησαν να λειτουργούν πρωτοβάθμια σωματεία «στη θέση» των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, τα οποία δεν εκφράζουν πλέον κανένα. Θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι αντίστοιχο.

- Πρόταση να συζητηθεί στην αυριανή συνέλευση (17.06) το θέμα της τοποθέτησης προτζέκτορα σε μόνιμη βάση.

- Πρόταση να επανασυζητηθεί στην αυριανή συνέλευση (17.06) το θέμα για τα ΜΜΕ. Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου που δεν ξέρει τι γίνεται. Κι αυτό είναι δική μας ευθύνη.

- Έχει ειπωθεί ότι θα υπάρξει μια ομάδα δικής μας πληροφόρησης για να ενημερώνουμε τον κόσμο.

- Έχουν ατονήσει και οι δράσεις στην πλατεία, καλό θα ήταν να τις δούμε και αυτές λίγο παραπάνω.

- Αύριο στις 21:00 θα γίνει συζήτηση για το χρέος με καλεσμένους τον οικονομολόγο Γιάννη Τόλιο και τον καθηγητή Φιλοσοφίας Δημήτρη Πατέλη.

- Να γίνονται γενικά περισσότερες συζητήσεις με θεματικές.

- Ένας από τους λόγους που φεύγει ο κόσμος είναι ότι δε λέμε θέματα ουσίας. Θα ήθελα να ακούσω τους ανθρώπους που είναι εδωπέρα να μιλήσουν. Να μη μιλάμε όλο οι ίδιοι και οι ίδιοι.

- Στα σωματεία να φτιαχτούν επιτροπές για να κινητοποιήσουν και άλλους εργαζόμενους.

- Είναι πολύ σημαντικό να οργανωθούμε χώρια από ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΛΜΕ και όλους αυτούς που μας καπελώνουν.

- Να δουλευτεί παραπέρα το θέμα της Άμεσης Δημοκρατίας.

- Για να είμαστε διευκολυντικοί ως προς τη διαδικασία να μιλάμε μόνο για το θέμα που συζητάμε.

- Να οργανώσουμε εμείς μια απεργία με κείμενα κλπ.

- Να δεσμευόμαστε και γραπτά για τη συμμετοχή μας στις δράσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου