Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Πρακτικά ανοιχτής συνέλευσης 28/5/2011

Πως μπορούμε να κάνουμε κάτι χωρίς οργανώσεις?
Να υπάρχει περιφρούρηση ώστε να μην καταληφθεί από κανένα κομματικό φορέα η κίνηση αυτή.
Χαιρετίζουμε τους ανθρώπους που βγαίνουν στους δρόμους. Αυτές τις μέρες εκατοντάδες άνθρωποι πέρασαν από την αγορά, είναι η ψυχή χιλιάδων Χανιωτών που μεταφέρουν το μήνυμα να διαγραφεί το χρέος, υποθηκεύεται το μέλλον μας, έξω το ΔΝΤ και η κυβέρνηση. Οι απεργίες δείχνουν το δρόμο και μεγαλώνουν το κίνημα. Ο δρόμος θα είναι μακρύς αλλά πιστεύω στην αντίσταση.

Θα πρέπει να μην μακρηγορούμε για να δώσουμε την ευκαιρία να μιλήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Ο καθένας να φέρνει και από ένα άτομο.

Το ζήτημα της άμεσης δημοκρατίας είναι επίκαιρο. Κάποιος ο οποίος είχε την δυνατότητα να σπουδάσει κοινωνιολογία σε σχέση με κάποιον άλλο τον οποίο δεν είχε την οικονομική ευχέρεια διαμορφώνει ένα σύστημα αντιθέσεων. Κάποιος ο οποίος συμμετέχει σε αυτές τις διαδικασίες πρέπει να ξέρει πως σε αυτό το σύστημα υπάρχει κόσμος που ζει στο βούρκο. Δεν μπορούμε να μιλάμε για δημοκρατία αν δεν δούμε σήμερα ποιοι μας κυριαρχούν και ποιοι κατέχουν τα μέσα παραγωγής. Βασικό είναι πρώτα να διεκδικήσουμε ισότητα στον πλούτο, στην ίση διαβίωση και μετά πρέπει να μιλήσουμε για δημοκρατία. Δεν μου λέει κάτι να φύγει η τρόικα γιατί μπορεί να έρθει άλλη εξουσία και να τα υλοποιήσει. Το κείμενο των Αθηνών ας είναι μια κοινή βάση και για μας στα Χανιά ας μην τεθεί θέμα ψηφοφορίας.

Μην μπερδεύουμε την ανοικτή συζήτηση με τη συνέλευση. Οι συνελεύσεις έχουν αποφασιστικό χαρακτήρα. Υπάρχει μια διάσταση της έννοιας δημοκρατία και άμεση δημοκρατία.

Η ομορφιά σε όλα αυτά που γίνονται είναι ότι μαζευτήκαμε όλοι μαζί. Το θετικό είναι ότι δε μας έχουν χαρακτηρίσει υποκινούμενους. Αυτό που γίνετε είναι πολύ όμορφο γιατί είμαστε όλοι μαζί και δένονται διαφορετικές απόψεις. Η εξουσία θέλει να μας κοιμίσει. Είμαι 18 χρονών και πρόκειται να πάω πανεπιστήμιο αλλά βλέπω το αδιέξοδο της ανεργίας και μου προτείνουν να φύγω από την χώρα.

Τι είναι άμεση δημοκρατία?
Δεν αναιρεί το σύστημα. Το σύστημα αναιρείται από την ανατροπή του.

Να θέσουμε με ποιόν τρόπο να ρίξουμε τον Γιωργάκη, την τρόικα κ.λ.π.

Χρειάζεται μια γραμματεία να μαζεύει συμμετοχές.

Ειμαι ο Χρηστος και είμαι οργανωμένος. Ο κόσμος μπορεί να έχει αγανακτήσει πολλές φορές στο παρελθόν, ασφαλιστικό, αντιπολεμικό κ.τ.λ. Τα αιτήματα που μπήκαν είναι σωστά αλλά μπορούν να μπουν και άλλα όπως διαγραφή του χρέους και άλλα.

Δεν είμαστε όμως ένα σώμα για να μπορούμε να ψηφίσουμε. Χρειάζεται όμως να χωρίσουμε τις συζητήσεις σε θεματικές. Να προβάλλουμε ντοκιμαντέρ για την Αργεντινή, το Debtocracy κ.λ.π.

Αυτά που συζητάμε εδώ είναι ένας συλλογικός αγώνας, αυτά που λέμε εδώ θα πρέπει να τα μεταφέρουμε και σε ανθρώπους που δεν είναι εδώ όπως στην οικογένειά μας, στη δουλειά μας, στους χώρους φοίτησης μας κ.λ.π.

Αυτό που γίνετε εδώ είναι διπλό πρόβλημα, υπάρχει κόσμος που δεν έχει ζυμωθεί σε πολιτικές διαδικασίες, κόσμος που για πρώτη φορά θέλει να μιλήσει. Από την άλλη υπάρχει κόσμος κομματικοποιημένος που πρέπει να σεβαστεί ότι υπάρχουν άνθρωποι εδώ που φοβούνται αυτόν τον ξύλινο λόγο. Ας το λάβουμε υπ’όψην μας για να μην μείνουμε οι γνωστοί-άγνωστοι.

Καταλαβαίνω την διαφωνία του ότι άλλοι ζητάνε πολλά, άλλοι λιγότερα γιατί τα γεγονότα είναι τέτοια που έρχονται το ένα μετά το άλλο. Παρόλα αυτά το πιο σημαντικό είναι ότι μαζευτήκαμε εδώ οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Προσωπικά δεν νιώθω απλά αγανακτισμένος αλλά οργισμένος.

Προτείνω να εμπλουτίσουμε τις δράσεις μας με πολιτιστικά δρώμενα. Η τέχνη είναι το όπλο που ενώνει τους λαούς.

Χρειάζεται η ανάγκη να συντάξουμε κάποιο κείμενο.

Οι ομάδες εργασίας να κατανεμηθούν.

Δεν θα πρέπει να βιαστούμε να το κάνουμε αυτό, είναι λίγο δύσκολο γιατί είναι νωρίς, εδώ είμαστε η συγκέντρωση των αγανακτισμένων. Θα ήθελα να μάθω γιατί είναι αγανακτισμένοι και οι άλλοι. Δεν έχουμε ακούσει ιστορίες γιατί αγανάκτησαν. Εμένα αυτό που με αγανακτεί είναι ότι ακόμα και με αυτή την κρίση οι πολιτικοί μας μας κοροϊδεύουν γιατί λένε δεν θα βάλουν νέα μέτρα και βάζουν. Με κοροϊδεύουν οι δημοσιογράφοι με θεωρούν ηλίθιο και πρόβατο.

Δυο βασικά θέματα έχουν τεθεί αν μπορούμε πράγματι να κάνουμε κάτι και δεύτερον αν χρειαζόμαστε τα κόμματα. Δεν μας έδωσαν λύση τα κόμματα γι αυτό είμαστε εδώ.
Βιώνουμε επίθεση στα δικαιώματά μας ιδιαίτερα γιατί η κυβέρνηση έχει δώσει τη διακυβέρνηση σε ξένα κέντρα εξουσίας και έχουμε σταματήσει να παίρνουμε μόνοι μας την απόφαση για την τύχη μας. Όταν συνειδητοποιήσουμε ότι από αγανακτισμένοι είμαστε αποφασισμένοι τότε θα ρίξουμε την κυβέρνηση και θα διώξουμε την τροικα.

Σε λίγο θα φύγω αγανακτισμένη γιατί ακούω τα ίδια και τα ίδια. Δεν θέλω να ακούω τα λογύδρια αλλά γιατί είναι ο καθένας εδώ. Πρακτικά πράγματα να μιλάμε ξεκάθαρα, να έχουμε ένα κείμενο και να ακουστούν περισσότεροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου