Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Δελτίο Τύπου για τα συσσίτια (και όχι μόνο), 25/7/2011

Η Λαϊκή Συνέλευση της Δημοτικής Αγοράς ευχαριστεί τους συμπολίτες, εμπόρους της Δημοτικής Λαχαναγοράς στην Πελεκαπίνα, που από την πρώτη στιγμή στήριξαν το συσσίτιο που διανέμεται καθημερινά στην Πλατεία, το αρτοποιείο Λαγουδάκη που προσφέρει τα ποιοτικά του προϊόντα στους άπορους και άστεγους συμπολίτες μας, και τους ανώνυμους φίλους που είτε αναλαμβάνουν καθημερινά να ετοιμάσουν το φαγητό, είτε στηρίζουν ηθικά και χρηματικά αυτήν την προσπάθεια.

Η διανομή του συσσιτίου, όπως και άλλες πρωτοβουλίες των «Αγανακτισμένων Χανίων», δεν στοχεύουν να λειτουργήσουν ως υποκατάστατα της κοινωνικής πολιτικής, επιδιώκοντας την αντικατάστασή της με όποια καλοπροαίρετη μορφή φιλανθρωπίας.

Σε μια εποχή που οι υποτυπώδεις κοινωνικές δομές που λειτουργούσαν σ’ αυτήν τη χώρα βαίνουν προς διάλυση, χάριν, υποτίθεται, της δημιουργίας μιας πιο «ανταγωνιστικής οικονομίας», σε μια εποχή που η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας τις επιταγές των μνημονίων, εξαθλιώνει όλο και περισσότερους πολίτες, πιστεύουμε ότι η κοινωνία μας πρέπει να αφουγκραστεί και να συνομιλήσει με το σιωπηρό και ανήσυχο «περιθώριο» που σήμερα βρίσκεται στις παρυφές της, αλλά αύριο θα ξεχυθεί στους δρόμους απαιτώντας, με όρους χάους, μερίδιο από τα αγαθά που οι κοινωνίες της ανισότητας επιφυλάσσουν μόνο στις μικρές, αλλά επιθετικές μειοψηφίες που κυριαρχούν σήμερα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Τα προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών δεν μπορούν φυσικά να αντιμετωπιστούν με όρους φιλανθρωπίας, αλλά με όρους αλλαγής των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών, παρεμβαίνοντας, δηλαδή, στην ίδια τη δομή των κεφαλαιοκρατικών κοινωνιών. Η ανεργία, η επισφαλής εργασία, η φτωχοποίηση ευρέων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας, δεν θεραπεύονται με τη διανομή συσσιτίων ή με ευχολόγια περί της ανάγκης ενεργούς συμπαράστασης στους πλήττοντες συμπολίτες μας.

Γι’ αυτό και οι πλατείες είναι εδώ για να μείνουν. Γι’ αυτό και ο αγώνας μας υπερβαίνει τις όποιες μεμψιμοιρίες περί, υποτίθεται, «υποβάθμισης του τουριστικού προϊόντος της πόλης μας» ή της «αισθητικής της πλατείας της Δημοτικής Αγοράς». Η καλύτερη «αισθητική» παρέμβαση, για την αναβάθμιση της τοπικής οικονομίας είναι η ενεργή ενασχόληση με τους ζωντανούς ανθρώπους της πόλης, τον παραγωγικό της ιστό, τη νεολαία που φυτοζωεί, την τρίτη ηλικία που βλέπει να εξανεμίζονται οι κόποι της.

Πέρα από τις λαϊκές συνελεύσεις, τις πολιτικές συζητήσεις, τις πολιτιστικές δράσεις (παραστάσεις καραγκιόζη, μουσικές εκδηλώσεις, προβολή ταινιών, εκθέσεις φωτογραφίας –οσονούπω έκθεση ζωγραφικής- κ.α) οι Αγανακτισμένοι Χανίων είμαστε πεπεισμένοι ότι σεβασμός προς τα μνημεία, σημαίνει σεβασμός προς τους Ανθρώπους που εργάζονται και αναπνέουν δίπλα σ’ αυτά, που δίνουν ζωή στην πόλη και νόημα στην καθημερινότητά της. Δεν είναι μόνο τα δάση μας που χωρίς πυροσβέστες, μέσα, και σχεδιασμό παραδίδονται στο έλεος του καιρού και των κερδοσκόπων της γης ή η πολιτιστική μας κληρονομιά που εκποιείται με συνοπτικές διαδικασίες, όπως, άλλωστε, και η γη, το νερό, το υπέδαφος, η ενέργεια, σύμφωνα με τις εξοργιστικές επιταγές του «μεσοπρόθεσμου».

Μια κοινωνία που δεν σέβεται τους ανθρώπους της, που αδιαφορεί για το παρόν και το μέλλον τους, δεν μπορεί να διασφαλίσει, όχι μόνο την πολιτιστική της κληρονομιά, αλλά ούτε και ένα βιώσιμο αύριο για τον τόπο.

ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΧΑΝΙΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου